Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevoelig tandvlees

Gevoelig tandvlees kan wijzen op ontstoken tandvlees. Niet alleen je gebit, maar ook je tandvlees vraagt om een goede verzorging.

VITIS Gezond Tandvlees helpt bij tandvleesproblemen

Gevoelig tandvlees

Alles over gevoelig tandvlees 

Tandvleesproblemen zijn vervelend. Je hebt pijn in je mond en je kan er extra last van hebben bij praten, kauwen en tanden poetsen. Ontstoken tandvlees, of gingivitis, komt vaak voor. 85% van de bevolking heeft er weleens last van. Dat hier niet altijd tijdig wat aan wordt gedaan, blijkt wel uit het feit dat bijna 50% van de volwassenen ouder dan 35 jaar lijdt aan parodontitis. De ontsteking is dan doorgedrongen tot het kaakbot. 

Dit is een onomkeerbare aandoening, waarbij in het ergste geval de tand uitvalt. Met een goede dagelijkse mondverzorging is gingivitis of parodontitis te voorkomen.

Bron: Parodontitis, een verborgen chronische infectie. Ned. Tijdschr. Geneesk. 2001, 145557-63

Inhoud

VITIS Gezond Tandvlees

Helpt bij kwetsbaar tandvlees

Man met kwetsbaar tanvlees

Hoe herken ik gevoelig tandvlees?

Om gevoelig tandvlees te herkennen, staan we eerst stil bij gezond tandvlees. Dit is (licht)roze van kleur. Het tandvlees sluit goed aan rondom de tanden en het bloed niet bij het poetsen. Ook is het niet pijnlijk of gezwollen. Gevoelig of geïrriteerd tandvlees kun je herkennen aan één of meer van deze kenmerken:  

  • Je tandvlees is rood, gezwollen of opgetrokken
  • Tijdens het tanden poetsen bloedt je tandvlees en is pijnlijk
  • Het is donker van kleur
  • Langs de randen van je tanden is je tandvlees teruggetrokken
  • Een vieze smaak in je mond

Oorzaken van gevoelig tandvlees

Of je nou gevoelig tandvlees hebt, of bloedend, geïrriteerd, pijnlijk of gezwollen tandvlees hebt, liggen hier vaak dezelfde oorzaken aan ten grondslag. Welke oorzaken zijn er? 

Slechte mondhygiëne

Veel tandvleesproblemen ontstaan door bacteriën in de mond. Wanneer etensresten achterblijven in de mond, vormt dit tandplaque en op den duur tandsteen. Dit zit vaak aan de randen van de tand, dus tegen het tandvlees aan. Of de etensresten komen zelfs onder het tandvlees te zitten. Dit leidt tot infecties en ontstekingen. 

Te hard poetsen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door te hard poetsen kun je ook schade aanbrengen. Je kunt hiermee je tandvlees aantasten en het zal terugtrekken. Hierdoor komt een deel van de tandwortel bloot te liggen. Hier zit geen glazuur op en is dus extra gevoelig. 

Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bloedverdunnend werken. Met ‘bloedverdunnend’ wordt eigenlijk bedoeld dat het bloed minder snel stolt. Ook hebben medicijnen soms invloed op het mondslijmvlies. Dit kan irritatie van het tandvlees veroorzaken. Het tandvlees kan sneller bloeden.

gevoelig tandvlees kan door roken komen

Roken

Wanneer je rookt, vernauwen je bloedvaten en verslechtert de doorbloeding van je tandvlees. De weerstand in je mond neemt af en je wordt vatbaarder voor infecties en ontstekingen aan je tandvlees. Door de slechte doorbloeding merk je dat vaak te laat. 

Lees meer over de invloed van roken op je mondgezondheid

Zwangerschap

Ben je zwanger? Dan kan je tandvlees mogelijk wat sneller bloeden. Dit komt door een betere doorbloeding en onder invloed van hormonen. Ga tijdens je zwangerschap wat vaker langs je tandarts of mondhygiënist voor extra controles. 

Diabetes

Heb je diabetes of suikerziekte? Dan is je tandvlees vatbaarder voor ontstekingen en infecties in je mond. Dit is het geval bij zowel type 1 als type 2. Het komt omdat de bloedsuikers vaak aan de hoge kant zijn. 

Aften

Aften zijn vervelende zweertjes of blaartjes die kunnen ontstaan op je tandvlees, maar ook aan de binnenkant van je wang of op je tong. 

Lees meer over aften

 

gevoelig tandvlees herkennen bij de mondzorgprofessional

Gevoelig tandvlees voorkomen en behandelen

Gevoelig of geïrriteerd tandvlees betekent meestal dat het tandvlees ontstoken is. Wanneer dit niet behandeld wordt, wordt de ontsteking heviger. Er is dan sprake van gingivitis of in een verder gevorderd stadium parodontitis. Hoe kun je dit voorkomen? 

1. Goede mondverzorging

Geef je mond dagelijks de aandacht die het verdient. Dat betekent twee keer per dag je tanden goed poetsen, maar geef ook extra aandacht aan de ruimtes tussen je tanden en de randen langs het tandvlees. Hoe ziet een goede dagelijkse mondverzorging er uit? Lees alles over 100% mondhygiëne.

2. Bezoek de tandarts of mondhygiënist

Het regelmatig verwijderen van tandplaque is noodzakelijk om tandvleesproblemen te voorkomen. Bezoek daarom twee keer per jaar de tandarts of mondhygiënist. De tandsteen die zich onder de tandvleesrand bevindt, kan alleen door de tandarts of mondhygiënist weggehaald worden. 

Is er sprake van een tandvleesontsteking die is doorgedrongen tot het kaakbot - parodontitis- zal je de tandarts of mondhygiënist je doorverwijzen naar een parodontoloog. Heb je acute pijn of al enkele dagen aanhoudende pijn? Bezoek dan meteen je tandarts of mondhygiënist. 

VITIS Gezond Tandvlees

VITIS Gezond Tandvlees?

Dagelijkse verzorging van gevoelig en kwetsbaar tandvlees.

  • Gaat tandvleesproblemen, zoals gevoelig tandvlees effectief tegen
  • Voor sterk en gezond tandvlees
  • Vermindert de vorming van tandplaque
  • Beschermt tegen cariës (gaatjes)
  • Wetenschappelijk bewezen effectief

De VITIS Gezond Tandvlees producten zijn te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.: 

Bestel bij Etos Bestel bij Plein Bestel bij DA

Veelgestelde vragen over gevoelig tandvlees

+ Als ik een hap neem uit iets kouds, warms of zoets doet dat pijn. Hoe komt dat?

  • Dit kan duiden op teruggetrokken tandvlees. Hierdoor komt een deel van de tandwortel bloot te liggen. Op dit stuk van je tand zit geen glazuur en is daarom niet goed beschermd. 

+  Kan bloedend tandvlees ontstaan door te hard poetsen?

  • Ja, dat kan. Wanneer je de tanden poetst met een harde tandenborstel en daarbij hard drukt, kan dit zowel het tandglazuur aantasten als het tandvlees irriteren. Bij het tandenpoetsen is het wel belangrijk om niet alleen de tanden zelf, maar ook de randen bij het tandvlees te poetsen. Juist daar kan tandplaque achter blijven. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel en oefen niet te veel druk uit. Klik hier voor duidelijke uitleg over tandenpoetsen.

+ Mijn tandvlees is rondom een tand of kies pijnlijk, rood en gezwollen. Hoe kan dat? 

  • Mogelijk heb je een ontsteking aan je tand of kies en is dit overgeslagen op het omringende tandvlees. Ga hiermee langs je tandarts of mondhygiënist.