Overslaan en naar de inhoud gaan

Tanderosie bij kinderen

Tanderosie betekent: het oplossen van het tandglazuur. Met als gevolg ernstige schade of zelfs volledig bederf van de tanden. Ook bij het melkgebit van een kind is dit een serieus probleem, want tanderosie bij het melkgebit heeft grote gevolgen voor het volwassen gebit. 

VITIS Kids vanf 2 jaar VITIS Junior vanaf 6 jaar

kind met tanderosie

Alles over tanderosie bij kinderen

Worden de melktandjes geler of zelfs bruin? Zitten er vlekjes op de tanden?  Zien de tanden er dunner en wat doorzichtig uit? Dit zou kunnen duiden op tanderosie. Een scenario waar je eigenlijk niet aan wilt denken, want wanneer tanderosie zichtbaar wordt, is het kwaad al geschied. Het tandglazuur van het melkgebit is dan al ernstig beschadigd of zelfs helemaal opgelost. 

De tandjes van je kind zijn dan onbeschermd en de schade dringt door tot binnen in de tand: het tandbeen (dentine) en de pulpa (tandholte). Met als gevolg dat ook de onderliggende blijvende tanden worden aangetast. 

Maar liefst 1 op de 5 kinderen heeft tanderosie. Een serieus probleem wat je bij je kind heel graag wilt voorkomen. Hoe minimaliseer je de kans op tanderosie? En waar moet je op letten? Wat zijn de do’s en don'ts? We vertellen je er graag meer over.  

Inhoud

Hoe herken je tanderosie bij kinderen?  

Tanderosie is een sluipend gevaar: het kan beginnen zonder dat je kind dit merkt of voelt. Ook is het lastig te zien. 

Wanneer tanderosie de kans krijgt om zich te ontwikkelen en uit te breiden, zullen de tanden van je kind verkleuren. Ze worden geel of bruin en worden doorzichtig. Ook zal het oppervlak van de tand afslijten, dat zelfs na verloop van tijd een eventuele vulling er boven uit zal steken. Ook zal je kind pijn krijgen aan de tanden bij het kauwen. 

 

zoete en zure dranken

Oorzaken van tanderosie bij kinderen

Tanderosie ontstaat door zuuraanvallen (of zuurstoten) op tanden en kiezen. Het tandglazuur heeft hieronder te lijden. Melktandjes hebben een dunnere en zachtere glazuurlaag dan volwassen tanden, dus zijn extra kwetsbaar. Een melkgebit krijgt dagelijks zuuraanvallen, je kind moet immers eten en drinken. Wanneer je kind een normaal eet- en drinkpatroon heeft en dagelijks de tanden poetst, is er niks aan de hand. Wanneer ligt tanderosie op de loer? 

Vruchtensappen, en fruit en ander zuur 

Vruchtensappen en frisdranken zijn erg zuur. Ook het eten van fruit is een aanval op het tandglazuur, zeker als dit ook nog zuur fruit is zoals een sinaasappel of een mandarijntje. Maar denk ook aan zuurtjes, zure matten of sauzen waar bijvoorbeeld azijn aan is toegevoegd, zoals mayonaise. 

Zoetigheid 

Je zou het misschien niet meteen denken, maar veel zoetigheid is ook zuur. Veel frisdranken bijvoorbeeld, zoals cola, zijn ook zuur. Maar omdat hier ook veel suiker in zit, overheerst het zoet en proef je de zuren niet. Maar de schade voor de melktandjes is er niet minder om. Dit worden ook wel de ‘verborgen zuren' genoemd. 

Tanderosie bij kinderen voorkomen en behandelen

Voorkomen is beter dan genezen. Bij tanderosie is dit zeker het geval. Heb je eenmaal tanderosie in een vergevorderd stadium en is je tandglazuur helemaal opgelost, komt dit niet meer terug met eventueel tandbederf tot gevolg. Wanneer je in je dagelijkse mondverzorging rekening houdt met onderstaande punten, krijgt tanderosie minder kans. 

Beperk zuuraanvallen 

Hou maximaal 7 eet- en drinkmomenten per dag aan, zeker als dit gaat om voedingsmiddelen met zuren of suikers. De ‘boosdoeners’ zijn bijvoorbeeld fruit, fruitsappen, sport- en energiedrankjes en frisdranken. Leer je kind om zure etenswaren of drankjes niet te lang in hun mond te houden. Laat ze na het eten of drinken van iets zuurs hun mond even spoelen met water. 

Tip: Als je kindje een keer ziek is en veel moet spugen, is het goed om daarna even de mond te spoelen met water. De tandjes zijn dan namelijk in aanraking gekomen met de hele zure maaginhoud.

Goede mondverzorging

Om tanderosie zo min mogelijk kans te geven, is het belangrijk om van jongs af aan je kind aan te leren zuinig te zijn op zijn of haar tandjes en goed de tanden te poetsen met de juiste tandpasta. VITIS heeft voor alle leeftijden een passend product. Ga twee keer per jaar met je kind naar de tandarts voor controle. Beginnende tanderosie is namelijk heel lastig te zien. 

Wist je dat kinderen tot hun 18e gratis naar de mondhygiënist mogen? De mondhygiënist zal je kind laten zien hoe je op de juiste manier poetst en goed voor je tanden zorgt. Kijk ook de video onderaan deze pagina of doorloop ons handige stappenplan. 

Bekijk hier ons poetsadvies

VITIS Kids en VITIS Junior

Dagelijkse verzorging van het melkgebit en wisselgebit. 

Tips om de invloed van zuren op het glazuur te beperken: 

  • Laat je kind limonade of vruchtensap drinken met een rietje
  • Beperk het aantal keren eten en drinken per dag, hou maximaal 7 per dag aan.
  • Laat je kind, in plaats van limonade, vaker water of thee drinken 
  • Leer je kind om zuur voedsel of zure drankjes zo kort mogelijk in de mond te houden. Kinderen willen nog weleens cola of een andere frisdrank spoelen in de mond om langer van de smaak te genieten. Liever niet! 
  • Drink een glas zo snel mogelijk achter elkaar leeg.
  • Niet kauwen op vitamine-C tabletten en zure voedingssupplementen, maar meteen laten doorslikken met wat water.
  • Laat je kind na het het nuttigen van zure voedingsmiddelen de mond spoelen met water. 
  • Poetsen na zuur in de mond? Even een uurtje wachten! 
  • Gebruik een zachte tandenborstel.

Veelgestelde vragen over tanderosie

+ Hoe zie ik of mijn kind tanderosie heeft?

Beginnende tanderosie is eigenlijk niet te zien. Worden de tanden van je kind geel of doorzichtig? Dan zou dit op tanderosie kunnen duiden. Je leest er hier meer over.

+  Is tanderosie gevaarlijk?

Ja, tanderosie is gevaarlijk voor het gebit, ook het melkgebit. Wanneer je kind vergevorderde tanderosie heeft, betekent dit dat het tandglazuur volledig is opgelost. Neem de signalen daarom serieus. Wil je hier meer over weten?  Bekijk ook: 

 Hoe herken je tanderosie bij kinderen  Tanderosie bij kinderen voorkomen en behandelen

+ Is tanderosie te genezen? 

Wanneer bij vergevorderde tanderosie het tandglazuur volledig is opgelost, komt dit helaas niet meer terug. Ook al heeft je kind nog een melkgebit en gaat het nog wisselen, heeft dit ook gevolgen voor het volwassen gebit. Het is daarom belangrijk om tanderosie te voorkomen.

+ Mijn kind slaapt het beste als hij/zij een flesje limonade mee naar bed krijgt. Hoe ga ik hiermee om? 

Als je kind ‘s nachts tussendoor slokjes limonade neemt, is ieder slokje een zuuraanval op het gebit. Dit is niet goed voor de kwetsbare melktandjes. Je zou dit kunnen afbouwen door de limonade stapsgewijs dunner te maken en uiteindelijk alleen water in het flesje te doen. Kijk hier voor meer handige tips voor de bescherming van het melkgebit.

Hoe poets je je tanden op de juiste manier? 

Mondhygiëniste Julia laat het je zien!