Overslaan en naar de inhoud gaan

Gaatjes (cariës)

Gaatjes in tanden, oftewel cariës of tandbederf, is een veel voorkomend mondprobleem. Naar schatting leidt 95% van de wereldbevolking aan cariës. 

VITIS Anticaries helpt bij gaatjes

Gaatjes en cariës

Alles over gaatjes (cariës)

Wie herkent het niet? Bij het kauwen of poetsen ineens een pijnlijk gevoel in je tand of kies. Of je ziet een donker of juist licht vlekje op je tand. Dat kan een gaatje zijn. Maar soms merk je helemaal niet dat je een gaatje hebt. Het liefst wil je zo min mogelijk of helemaal geen gaatjes. Door je tanden goed schoon te houden en goed te poetsen met de juiste producten is dit mogelijk!

Op deze pagina vertellen we je meer over de oorzaken, hoe een gaatje of cariës ontstaat en hoe je dit kunt voorkomen. Lees verder of ga direct naar onze producten van VITIS Anticaries.

Inhoud

VITIS Anticaries

VITIS Anticaries Tandpasta geeft een optimale dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne bij de bestrijding van cariës (gaatjes) en gaat tanderosie tegen. 

Wat is cariës?

Een gaatje in je tand, oftewel cariës of tandbederf, is een beschadiging in de beschermende glazuurlaag op je tand of kies. Gaatjes ontstaan als er tandplaque (tandplak) op de tanden en kiezen achterblijft. In tandplaque, zitten bacteriën die de koolhydraten en suikers in het eten en drinken omzetten in zuren. Deze zuren tasten het glazuur van je gebit aan met als gevolg: een gaatje.

Een beginnend gaatje kun je soms moeilijk zelf ontdekken, want niet elk spleetje of barstje in je tand of kies is namelijk een gaatje. Ditzelfde geldt voor donkere plekjes of witachtige vlekjes op de tanden. Dit soort plekjes kunnen trouwens wel signalen zijn van een beginnend gaatje of vergevorderde cariës. Vaak ontdek je het gaatje pas als je pijnklachten krijgt of als er een stukje van je tand of kies afbreekt. Ga daarom minimaal twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist én zorg voor een goede mondhygiëne met de juiste producten.

cariës door zoet eten

Oorzaken van gaatjes (cariës)

Hoe krijg je gaatjes of cariës? Dit zijn de belangrijkste oorzaken: 

Onvoldoende mondhygiëne

Wanneer je niet goed of voldoende je gebit reinigt, blijft er tandplaque achter, wat kan leiden tot tandsteen. In zowel tandplaque als tandsteen zitten bacteriën die de koolhydraten en suikers in het eten en drinken omzetten in zuren die het glazuur aantasten. 

Tekort aan speeksel

Wanneer je iets eet of drinkt, vindt er een zuuraanval plaats in je mond. Dit is het proces waarbij bacteriën in je mond de suikers in je voedsel omzetten in zuur. Je speeksel heeft een belangrijke rol bij het herstellen van de zuurgraad in je mond. Wanneer je maar weinig speeksel hebt, duurt dit proces dus langer. Doordat de zuren langer in je mond aanwezig zijn, kunnen deze je glazuur aantasten. Heb je last van een droge mond of xerostomie, probeer dan Dentaid Xeros, dé oplossing voor een droge mond.

Dieet, medicijn- of drugsgebruik

Wat je eet, hoe vaak je eet, maar ook welke medicijnen of drugs je gebruikt, kunnen invloed hebben op je mondgezondheid. Sommige medicijnen hebben bijvoorbeeld als bijwerking dat je minder speeksel produceert of dat de balans tussen de bacteriën en schimmels in je mond verstoord raakt. 

Weinig fluoridegebruik

Fluoride is een ‘schild’ tegen cariës. Het maakt je tanden sterker, waardoor deze beter zijn opgewassen tegen bacteriën. Tandpasta’s bevatten daarom fluoride.  

Overmatig gebruik van suikerhoudende producten

Iedere keer dat je iets dat suikers bevat eet of drinkt, moet je mond aan de slag om de zuuraanval op het glazuur te herstellen. Wanneer je de hele dag snoept of frisdrank drinkt, krijgt dit herstel geen kans. Probeer daarom je eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot maximaal 7 keer. 

Cariës voorkomen

Met een goede dagelijkse mondverzorging kun je de kans op gaatjes flink verkleinen en beginnende gaatjes zelfs herstellen. Hoe? Dat leggen we je graag uit. 

1. Goed je tanden poetsen

Poets minimaal twee keer per dag je tanden met een fluoride tandpasta, zoals VITIS Anticaries. Poets niet direct na het eten je tanden, maar wacht een uurtje. Zo kan je mond eerst z’n werk doen door met speeksel de zuurgraad te herstellen. Heb je net je tanden gepoetst? Dan is het ook goed om een half uurtje te wachten met eten en drinken. Op die manier komen ook de werkzame stoffen uit je tandpasta het beste tot hun recht. Tussendoor water drinken mag altijd. 

2. Gebruik de juiste tandenborstel

Poets je tanden met een borstel met een kleine borstelkop. Hiermee kom je beter bij de moeilijk bereikbare plekken. Zorg voor een borstel met zachte borstelharen en poets bij voorkeur elektrisch. Vraag je tandarts of mondhygiënist om advies over de juiste poetstechniek.

3. Reinigen tussen je tanden

Wist je dat 40% van je tandoppervlak tussen je tanden zit? En dat je met een gewone tandenborstel niet bij deze ruimten komt? Bij de tandarts en de mondhygiënist noemen we dit de interdentale ruimten. De meeste gaatjes ontstaan dan ook tussen je tanden. Zorg ervoor dat je de ruimten tussen je tanden goed reinigt. Dit doe je met VITIS floss. Interprox biedt het meest complete assortiment ragers, speciaal ontworpen voor het verwijderen van tandplaque tussen tanden en kiezen.

roken en vapen kan cariës veroorzaken

4. Beperk je eet- en drinkmomenten

Probeer het aantal zuuraanvallen in je mond te beperken, door minder eet- en drinkmomenten. Zeker als het gaat om suikerhoudende drankjes of voedsel. Heb je bijvoorbeeld zin in een glas cola? Dan is het beter om dit bij een maaltijd te drinken dan door de dag heen steeds een slokje. Ook is het goed om water te drinken na het nuttigen van iets zoets. Toch een keer dat extra tussendoortje? Neem dan iets dat geen suiker bevat. 

5. Niet roken en vapen

Roken en vapen is niet goed voor je gezondheid. Maar wist je dat roken en vapen ook heel slecht is voor je mondgezondheid? In een sigaret en vape zijn stofjes toegevoegd die de kans op gaatjes vergroten. Bij de vloeistof van vapes zijn zelfs smaakjes toegevoegd waar ook suiker in  zit. Bij het inademen van de damp komt er een plakkerig laagje op je tanden. En dit kan weer gaatjes veroorzaken, met name op de plekken waar je lastig bij komt!

Wil je meer weten over je mondgezondheid en roken? Bekijk hier meer

Gaatjes behandelen

Wat kun je het beste doen als je een gaatje in je mond hebt ontdekt?

  • Een beginnend gaatje is vaak te herkennen aan een wit of zwart vlekje. Wist je dat je een beginnend gaat goed zelf kunt herstellen door goed te poetsen met VITIS Anticaries en de VITIS Medium Tandenborstel.
  • Twijfel je of je een gaatje hebt of heb je last van het gaatje? Aarzel dan niet en ga ermee naar de tandarts. 

Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus zorg dat het bij dit ene gaatje blijft en zorg voor een goede mondverzorging met VITIS Anticaries.

VITIS Anticaries

VITIS Anticaries Tandpasta

VITIS Anticaries tandpasta geeft een optimale dagelijkse ondersteuning van de mondhygiëne bij de bestrijding van cariës (gaatjes). VITIS Anticaries herstelt, versterkt en remineraliseert het tandglazuur. VITIS Anticaries herstelt onregelmatigheden en scheurtjes in het tandoppervlak en vormt een beschermend laagje dat uw gebit beschermt tegen zuuraanvallen.

  • Beschermt tegen gaatjes en gaat tanderosie tegen
  • Herstelt, versterkt en remineraliseert het tandglazuur
  • Vormt een erosiebestendig en beschermend laagje
  • Beschermt het tandglazuur tijdens zuuraanvallen
  • Aangename smaak

VITIS Anticaries tandpasta is te koop bij apotheken, drogisterijen en online bij o.a.: 

Bestel bij Plein

Veelgestelde vragen over cariës (gaatjes)

+ Hoe weet ik of ik een gaatje heb? 

Gaatjes kun je herkennen aan een bruin of wit vlekje op de tand of het kan pijnlijk zijn. Let op! Gaatjes zijn lang niet altijd te zien. Ga daarom minimaal twee keer per jaar naar de tandarts om dit te laten controleren. 

+ Kan ik zelf een gaatje behandelen?

Een beginnend gaatje kun je zelf behandelen door te poetsen met VITIS Anticaries en de VITIS Medium Tandenborstel.

+ Hoe voorkom ik gaatjes? 

Je kunt gaatjes in de tanden, ook cariës genoemd, voorkomen door minimaal tweemaal daags goed te poetsen en het aantal zuuraanvallen in je mond te beperken. Lees er hier <<link naar gaatjes voorkomen>> meer over.  

+ Is cariës erfelijk? 

Deels. De kwaliteit van je speeksel en tandglazuur is deels erfelijk bepaald, maar andere factoren, zoals hoe goed en hoe vaak je je tanden poetst, hebben een grotere rol. 

+ Moet je een gaatje in een melkgebit ook behandelen? 

Ook voor een melkgebit geldt dat het belangrijk is om gaatjes te voorkomen en behandelen. Wanneer dit niet behandeld wordt, kan de tand volledig bederven of zelfs de tandzenuw afsterven. Dit heeft gevolgen voor het volwassen gebit.